Campanya de promoció dels espigalls de col brotonera del Vallès Occidental i dels productes de temporada 2022

Trobareu tota la informació sobre les jornades a visitaterrassa.cat

Trobareu els menús amb els que participen els restaurants a la plana de la ruta.

Dates:
de l’11 al 20 de febrer

Es tracta d’una iniciativa de les Fundacions Sant Galderic i Miquel Agustí, que compta amb la col.laboració del Gremi d’Hostaleria de Terrassa i comarca, Mercat de la Independència, INS Cavall Bernat- Escola d’Hoteleria i Turisme del Vallès, Terrassa Gastronòmica.
Amb el suport del programa Part a Taula de la Diputació de Barcelona i Consell Comarcal del Vallès Occidental/Xarxa de Productes de la Terra.

PROGRAMA D’ACTIVITATS EN EL MARC DE LA CAMPANYA

Àpat temàtic

Proposta 1: Dilluns 14 de febrer (dinar)
Lloc: Escola d’Hoteleria i Turisme del Vallès. Restaurant- Escola Torre Mossèn Homs
Hora: 13.30 h
Àpat temàtic”: consisteix en oferir un menú complet elaborat amb espigalls: Elaboració del menú a càrrec dels alumnes de l’INS Cavall Bernat- Escola d’Hoteleria i Turisme del Vallès. També s’ofereix un maridatge de vins i caves dels cellers del Vallès Occidental.
A proposta de Parc a Taula: entre plat i plat es podria fer una petita xerrada (2-3 minuts) per part dels representants de les diferents institucions/associacions que formen part del projecte de promoció dels espigalls: Fundacions, Parc Natural/Parc a Taula, Ajuntament, Consell Comarcal, Gremi d’Hostaleria…. (a concretar intervencions)
També hi hauria una xerrada per part dels alumnes/professors de l’Escola, acompanyats dels productors, per poder presentar els diferents plats i els vins/caves/olis que s’incorporen al menú (maridatge).

És un acte promocional on es convida a mitjans de comunicació, bloggers, representants d’institucions, entitats, etc.

Organitza: Parc a Taula de la Diputació de Barcelona amb la col.laboració de Terrassa Gastronòmica.

Jornades Gastronòmiques d’espigalls de col brotonera

Dates:
De l’11 al 20 de febrer

Durant aquesta setmana els restaurants adherits a Terrassa Gastronòmica oferiran algun plat cuinat amb espigalls de col brotonera i/o productes de temporada
Relació de restaurants i més informació: consulta-la aquí
Organitza: Gremi d’Hostaleria de Terrassa i comarca

Tast al Mercat de la Independència

Dia: Dissabte 19 febrer
Horari: 10:30 a 14 h.
Lloc: Mercat de la Independència

  • Degustació dels plats amb espigalls preparats per gentilesa de “Ricardo i Montse”
  • Exposició de plats de diversos restaurants. Disponibles als seus menús durant aquesta setmana.
  • Exposició de productes hortícoles de temporada.
  • Exposició de productes de Terrassa Gastronòmica.
  • Repartiment de receptes de brotons i espigalls.
  • Repartiment del calendari de Terrassa Gastronòmica.

On es poden comprar els espigalls de col brotonera del Vallès?
Productors Agrícoles que col·laboren amb aquest Projecte:
Si esteu interessats a gaudir d’aquest producte, el podreu trobar directament a:

  • Mercat de Sant Pere
  • Els Campaners (Ullastrell): Enric Simó. Tel. 937 358 163
  • Fruites i verdures Carolina (Ullastrell): Marià Bigordà. Tel. 93 735 02 19
  • Fruites Antonieta: Eugeni Guarch (Ullastrell) . Tel. 622 11 56 82
    Mercat de la Independència
  • Bio Masia Ca n’Oliveró (Castellbisbal): Pere Botifoll. Tel. 93 788 56 59
    M. 626 02 03 33
  • Fruites Xavi- Can Rodó: Xavi Garcia (Ullastrell). Tel. 655 200 608
  • Cal Masvalls (Ullastrell): Rafel Amat. Tel. 676 563 535
    Altres pagesos productors
  • Agrícola Playà (Terrassa): Joan Playà (697 88 62 14)
  • La Verdolaga (Terrassa-Can Bogunyà): Xavi Rivero (659 12 12 52)
  • Can Bros: Lluís Franco (637 05 64 26)

Descobreix els espigalls

Un tresor gastronòmic al teu abast
Els espigalls són tiges tendres amb les inflorescències que forma la col brotonera abans d’espigar.
Es caracteritzen per la seva dolçor, textura i per ser molt tendres.
Els espigalls destaquen nutricionalment pel seu alt contingut en àcid fòlic, vitamina C, vitamina A, potassi i fibra.

Col brotonera del Vallès

La gran família de les cols
La col és una de les espècies cultivades més fascinants que existeixen i que ha originat més formes cultivades. La col de cabdell, la col paperina, la col arrissada, la col geganta o farratgera, el bròquil, la coliflor, la col de Brussel·les, la col llombarda… totes pertanyen a la mateixa espècie (Brassica oleracea).

La col brotonera
Entre aquesta diversitat de formes i aprofitaments (que van de les fulles fins a la inflorescència, passant pels borrons laterals) n’hi ha una que tenia una forta tradició històrica de consum a certes comarques catalanes. Ens referim a la col de brot o col brotonera. Aquesta col tendeix a ramificar-se i se n’aprofiten les tiges tendres (els brotons) i les inflorescències immadures (els espigalls). Cal tenir en compte, però, que els brotons i els espigalls també es poden obtenir d’altres varietats de col, cosa que multiplica la seva diversitat.

La col brotonera, tot i la seva textura i sabor delicats, es va deixar de cultivar, com tantes altres varietats tradicionals, degut a l’aparició de noves varietats millorades i més productives i només la conserven alguns agricultors gairebé per autoconsum o comercialització en petits mercats locals.

Projecte de selecció i millora de la col brotonera amb la Fundació Miquel Agustí
La Fundació Terrassenca Sant Galderic i la Fundació Miquel Agustí s’han fixat en aquest producte singular i inicien un projecte per recuperar el seu cultiu a partir d’un rigorós procés de selecció i millora de les varietats conservades que li retorni el seu esplendor oblidat.

Recuperació de varietats tradicionals i agricultura de proximitat
La recuperació de les varietats tradicionals és un procés lent i costós però pensem que aporta beneficis per contribuir a la viabilitat d’una agricultura local, diferenciada i que sigui apreciada pels consumidors per la qualitat i frescor dels seus productes.

La col brotonera, per les seves característiques i història, és un bon exemple de varietat amb possibilitats de ser recuperada i convertir-la en un emblema de la nova agricultura local.

Scroll to Top